מועדים וירידים
חשיבותה של השגרה
בנווה צאלים אנו מייחסים חשיבות רבה לשגרה. בכל יום יש “עוגנים” קבועים שחוזרים על עצמם: בבוקר מתקיימת שיחת הבוקר, בהמשך התקינות המתמדת והחונכות, ובערב מתקיימים ישיבת צוות ערב, ארוחת הערב והליווי לשינה. לכל ילד יש מערכת למידה שבועית קבועה ודמויות יציבות של מנחים בבתים, בתקינות, בחונכות, במרכזי הלמידה ובטיפול, ואנו עושים מאמצים רבים כדי לשמור על יציבות זו. היכולת לקיים שגרה אינה פשוטה, והיא דורשת גיוס כוחות, יכולת התמדה ומשמעת עצמית. אנו מאמינים כי ליכולת זו יש תפקיד חשוב בהתפתחות ובהתחזקות הנפשית של הילדים.
חשיבות ההתנסות בחוויות לא מוכרות
על אף חשיבותה הרבה של השגרה הקבועה, חשוב גם לצאת ממנה לפעמים ולעשות משהו שונה, להתנסות בחוויות לא מוכרות ולפגוש מקומות חדשים. צורך זה הביא, בין השאר, להתפתחות מסורת ייחודית של מועדים וירידים.
ימי המועדים והירידים
ימי המועדים והירידים הם ימים יוצאי דופן, שוברי שגרה, שבהם המנחים והילדים מתנסים בפעילות שונה מהרגיל. המרכזים מקימים דוכנים, שבהם ניתן לפעול וליצור בהתאם לנושא היריד. לילדים שלא מכירים מרכזים מסוימים ולא פועלים בהם, יש הזדמנות לקחת חלק בפעילויות שבהם ולהכיר את התכנים ואת המנחים שטרם הכירו. פעמים רבות הפעילות ביריד סוללת את הדרך לפעילות עתידית באותם מרכזים ומאפשרת היכרות ויצירת קשר עם המנחים הרלוונטיים. הירידים מלווים לרוב בתוכנית אומנותית שהילדים מכינים מראש וכוללת קטעים מוזיקליים ואומנותיים.
דוגמאות לירידים ולמועדים
• יריד מעצבים: יריד של בגדים ואביזרי לבוש יד שנייה, המתוכננים ומבוצעים על ידי קבוצת הבוגרים.
• ירידי חגים: יריד פורים, יריד חנוכה, יריד שבועות, יריד ט”ו בשבט (תקינות בשבט) ועוד.
• יריד הספר: כל ילד מקבל ספר על פי בחירתו, ומתקיימים מפגשים עם משוררים וסופרים.
• טקס “נאמן המעון”: טקס שבו מקבלים הילדים תעודות על פועלם בתקינות המתמדת.